Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Doxing (delen privégegevens) wordt strafbaar vanaf 2024 – Gevangenisstraf en geldboete voor daders

Vanaf 1 januari 2024 kunnen mensen die ongewenst persoonlijke gegevens verspreiden om anderen te intimideren, bestraft worden.

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel over doxing aangenomen, wat inhoudt dat daders hiervoor een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro kunnen krijgen. De straf kan zelfs nog hoger uitvallen als het doxing betreft van mensen met bepaalde beroepen.

De afgelopen jaren komt doxing steeds vaker voor, waarbij kwaadwillenden privéadressen, telefoonnummers, gegevens of foto’s van mensen openbaar maken. Dit gebeurt veelal via chatgroepen op internet en sociale media. Het fenomeen treft niet alleen individuen, maar ook politici, wetenschappers, journalisten en politiemensen worden ermee geconfronteerd.

Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld een ex-partner wraak neemt door gevoelige gegevens van iemand online te plaatsen. Deze vorm van intimidatie heeft ernstige gevolgen voor de slachtoffers, inclusief de blootstelling van hun privégegevens. Zodoende is er een wet nu in werking die slachtoffers hiertegen zal beschermen.