Drie agenten schuldig bevonden in zaak rond dood zwarte Amerikaan George Floyd bij aanhouding

In de VS zijn drie agenten schuldig bevonden inzake betrokkenheid bij de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.

Dat heeft een jury bepaald. Eind mei 2020 kwam Floyd om het leven door politiegeweld. Op beelden was te zien hoe agent Derek Chauvin ruim negen minuten met zijn knie op de nek van het slachtoffer heeft gedrukt, terwijl de arrestant al handboeien om had. Meerdere keren gaf Floyd aan niet te kunnen ademen en heeft de gewelddadige aanhouding niet overleefd. Twee van de drie agenten die nu zijn veroordeeld hielden Floyd vast, een derde hield mensen op afstand.

De jury is van mening dat de drie agenten de rechten van het slachtoffer hebben geschonden omdat ze niet hebben ingegrepen. De drie kwamen met verschillende argumenten waarom ze niets hebben gedaan. Zo speelde volgens hen onder meer onervarenheid een rol, slechte training en angst voor een agent met een hogere rang. De jury veegde de argumenten na twee dagen overleg van tafel.

Wat voor straf de ex-agenten opgelegd krijgen is nog niet bekend. De strafmaat zal later worden vastgesteld. Chauvin werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22,5 jaar, maar is in beroep gegaan tegen de uitspraak.