© Crime-Nieuws.nl

Man (28) runde organisatie gelinkt aan smokkel 11.000 kilo cocaïne via Antwerpen vanuit villa in Marbella

In een onderzoek naar de smokkel van bijna 11.000 kilo cocaïne via de Antwerpse haven, zijn tientallen aanhoudingen verricht.

Het onderzoek werd in juni 2020 gestart en daaruit bleek dat een 28-jarige man uit Brecht de leider van de organisatie zou zijn. Vanuit zijn villa in Marbella stuurde hij volgens de Belgische politie zijn organisatie aan. Door interne ruzies was hij op een gegeven moment genoodzaakt om Marbella te verlaten en terug te keren naar Brecht.

De man zou samenwerken met twee broers uit Borsbeek en Boechout die een transportbedrijf runden. Een 31-jarige man uit Wuustwezel zou voor de opdrachtgevers cash geld en luxegoederen opslaan op verschillende locaties. Verder zou hij zorgen voor transport van geld, drugs en cryptofoons. In totaal kwamen tijdens het onderzoek 61 verdachten in beeld bij de recherche. De drugsbende was voornamelijk actief binnen haventerminals 1709 en 1742 en kreeg hulp van corrupte havenmedewerker. Zij zouden hun functie op sleutelposities hebben misbruikt om de organisatie bij te staan bij het binnenhalen van de partijen cocaïne.

De criminele organisatie zou een partij van minimaal 6500 kilo hebben weten binnen te halen. Daarnaast worden de verdachten gelinkt aan rond de 4400 kilo in beslag genomen partijen cocaïne. In totaal gaat het om een invoer van 10,9 ton cocaïne met een straatwaarde van circa 283,4 miljoen euro. In het uitgebreide financiële onderzoek werden onder andere 170 bankrekeningen geanalyseerd. Daaruit kwam een heel witwassysteem naar boven waarbij crimineel verdiend vermogen werd geïnvesteerd in transport-bouw-en marketingbedrijven en zo opnieuw in investeringen in vastgoed, voertuig en luxeproducten.

De zaak kwam aan het rollen door onder meer onderschepte en gekraakte Sky ECC pgp-berichten. In een eerste ronde werden al doorzoekingen verricht en verdachten opgepakt. Op maandag en dinsdag zijn opnieuw zeven huiszoekingen in Ekeren, Wilrijk, Sint-Niklaas, Stekene en Rijkevorsel uitgevoerd. Het gaat om corrupte havenarbeiders. De onderzoeksrechter heeft beslist om een 31-jarige man uit Ekeren aan te houden. Drie anderen (van 34,34 en 36 uit Sint-Niklaas, Stekene en Rijkevorsel) zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Een voorwaarde is een verbod om het havengebied te betreden en een verbod om haven – en/of transport gerelateerde professionele activiteiten uit te oefenen.

Bij de invallen en doorzoekingen is beslag gelegd op onder meer veel luxe goederen en cash geld. Het gaat om luxe voertuigen zoals een Lamborghini Urus, een Range Rover V8 supercharged en twee voertuigen met verborgen ruimtes. Verder er voor 639.940 euro aan exclusieve horloges van onder meer Rolex, Patek Philippe aangetroffen, maar ook voor 186.600 euro aan juwelen. Er werd beslag gelegd op 518.525 euro contant geld. De meeste verdachten zijn onder voorwaarden op vrije voeten gesteld maar de hoofdverdachte uit Brecht zit nog vast.