Drie jaar cel geëist tegen politieagent na lekken informatie aan criminelen voor drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar cel geëist tegen een agent die informatie zou hebben gelekt aan criminelen in ruil voor drugs.

Naar aanleiding van het uitlezen van onderschepte Encrochat pgp-berichten kwam de zaak in augustus 2020 aan het rollen. Al snel bleek dat een agent informatie aan criminelen zou lekken. Na het opvragen van loggegevens werd duidelijk dat de verdachte degene was die onrechtmatig informatie had opgezocht in het politiesysteem. Hij had gezocht naar mensen uit zijn omgeving, zoals partners en ex-partners, en naar derden. Gegevens van derden zou hij hebben verstrekt aan criminelen, aldus het OM.

Het lekken zou de politieagent hebben gedaan voor drugs. ‘Ik begrijp niet hoe de verdachte dit zijn eigen collega’s kan aandoen. Overdag met collega’s arrestanten vervoeren, surveilleren op straat, maar buiten diensttijd collega’s dwarsbomen in hun werk om er zelf drugs voor te krijgen’, zei de officier van justitie in haar requisitoir. Tegen de lekkende ex-agent is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar geëist inzake ambtelijke corruptie, schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk.

Twee mannen bij wie de politie-informatie terecht zou zijn gekomen, een 32-jarige man uit Borne en een 37-jarige man uit Enschede, staan ook voor de rechter in Almelo. Zij worden verdacht van het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim en/of computervredebreuk. De 32-jarige man uit Borne is ook omkoping ten laste gelegd. Hij zou in ruil voor informatie cocaïne aan de verdachte hebben gegeven. De strafeis tegen hen wordt later bekendgemaakt.