Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie keer levenslang geëist voor een aantal Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Het motief zou wraak zijn geweest voor een dubbele liquidatie in Amsterdam.

Justitie en politie zien de 28-jarige Omar L., broer van één van de geliquideerde mannen in de Staatsliedenbuurt in 2012, als opdrachtgever en degene die de schutters, Hicham M. (25) en Mohamed H. (29), zou hebben aangestuurd. De drie mannen zouden volgens de officier van justitie een ‘moordcommando’ hebben gevormd.

Het gaat om de voorbereiding van de liquidatie van de broers Chahid en Chafik Yakhlaf in oktober 2015 en de daadwerkelijke liquidatie van Chahid Yakhlaf op oudjaarsavond in 2015. Zij broer Chafik en een derde persoon raakten gewond door de kogelregen uit een AK-47. Verder draait de rechtszaak ook nog om de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie in november 2015 en de mislukte liquidatie van Nourdine A. in april 2016.

Het bewijs tegen de verdachten komt voornamelijk uit onderschepte PGP-berichten. Wat de identificatie mogelijk maakte is het feit dat er niet alleen gesproken werd over zaken/moorden maar ook over privéaangelegenheden. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar welke zendmasten de toestellen hebben aangestraald waaruit, volgens de officier van justitie, bleek dat L. één van de PGP’s mee naar Marokko zou hebben genomen en weer terug naar Nederland.

De verdachten ontkennen in alle toonaarden iets te maken te hebben met de liquidaties en voorbereidingen daartoe. De rechtbank doet binnenkort (op 26 juni) uitspraak in verband met de reeks Mocro Maffia liquidaties en liquidatiepogingen.