Drie maanden cel geëist voor rochelen, spugen en dreigen met corona in Groningen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep drie maanden celstraf geëist tegen twee mannen uit Groningen voor opzettelijk in het gezicht hoesten en/of rochelen in het gezicht van mensen en dreigen met corona.

Op 31 maart kwam een van de verdachten, een 41-jarige man uit Ten Post, met zijn auto ter hoogte van Ten Boer in een sloot terecht. Toen agenten de man wilden helpen werd hij agressief en zei dat hij de politie haat. Hij roept vervolgens dat hij corona heeft en rochelt en spuugt in de richting van de agenten. Dat doet hij ook nog als hij op een brancard ligt en daarna in een ambulance. Beide agenten moeten veel moeite doen om zijn spuug te ontwijken, ook als hem een spuugkapje wordt opgezet. Als de agenten wijzen op zijn ontoelaatbaar gedrag, lacht de verdachte en gaat hij gewoon door. De man bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn.

De tweede verdachte, een 32-jarige man woonachtig in Ter Apel, wordt hetzelfde verweten. Op 30 maart jl. vraagt een beveiliger naar de identiteitspapieren van de man. De verdachte wil deze overhandigen. De beveiliger maakt bij het overhandigen van de papieren duidelijk dat hij deze niet kan aannemen, maar wel zichtbaar moet tonen vanwege de coronamaatregelen en verzoekt de verdachte om afstand te houden. De man reageert lacherig, loopt op de beveiliger af, hoest de man in het gezicht en zegt dat hij hem het virus geeft. Daarna hoest hij de beveiliger nog drie keer in het gezicht.

De rechtbank in Groningen legde de man uit Ter Apel een gevangenisstraf op van tien weken. De man uit Ten Post kreeg eveneens tien weken gevangenisstraf, waarvan wel de helft voorwaardelijk. Beide verdachten gingen in hoger beroep. In het hoger beroep eist de Advocaat-Generaal hogere straffen, omdat hij vindt dat dit gedrag in deze tijd niet te tolereren valt. Het gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.