Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Oma moet van rechter foto’s kleinkinderen per direct verwijderen van Facebook

Een oma moet van de rechtbank alle foto’s van haar kleinkinderen die ze op Facebook en Pinterest had geplaatst verwijderen.

Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank Gelderland bepaald. Vanwege een ruzie met de moeder van de kinderen heeft de oma al ruim een jaar geen contact met haar kleinkinderen. Toen de moeder ontdekte dat foto’s van haar kinderen online stonden vroeg ze oma om deze te verwijderen.

Aan het verzoek werd geen gehoor gegeven waarop de moeder van de kinderen zich genoodzaakt zag om naar de rechter te stappen. Die heeft haar nu gelijk gegeven en oma moet alle foto’s van de kleinkinderen per direct verwijderen. Doet ze dit niet dan kan ze een boete van 50 euro per dag krijgen met een maximum van 1000 euro.

De oma vroeg de rechter nog of zij dan één foto op Facebook mocht laten staan omdat zij naar eigen zeggen een bijzondere band heeft met het kind. De rechtbank heeft dit afgewezen. De oma moet toestemming hebben van de ouders van de minderjarige kinderen en zolang dit niet het geval is mag ze geen foto’s online posten.