Drie nieuwe arrestaties in verband met geplande staatsgreep door rechts-extremisten in Duitsland

In verband met de geplande staatsgreep door rechts-extremisten, die eind vorig jaar aan het licht kwam, zijn nog eens drie mensen gearresteerd.

Volgens de Duitse publieke omroepen ARD en SWR betreft het een vrouw en twee mannen die vermoedelijk tot de kennissenkring behoren van prins Heinrich XIII Reuss, de beoogde nieuwe leider van Duitsland na de coup.

De verdachten zouden lid zijn geweest van de extreemrechtse Reichsbürger-beweging, die de Bondsrepubliek beschouwt als een staatsvorm die na de Tweede Wereldoorlog is opgelegd door de geallieerden. Met ongeveer 20.000 aanhangers is deze groep van mening dat de grenzen van het Duitse Rijk van vóór de Tweede Wereldoorlog nog steeds geldig zijn. Eerder is al gebleken dat ook actieve militairen, politieagenten en een voormalig AfD-parlementslid lid waren van deze beweging.

Eind vorig jaar werden al leden van de Reichsbürger-beweging gearresteerd vanwege hun plannen om het parlement te bestormen, parlementariërs te gijzelen en een staatsgreep te plegen. Op verschillende locaties in het land werden wapens aangetroffen, en destijds waarschuwde de chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst voor “een reëel gevaar” dat uitging van deze groepering, die door de Duitse justitie wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Het is nog niet bekend of de drie nieuwe verdachten ook betrokken waren bij de geplande coup. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft tegenover de omroepen nog geen gedetailleerde informatie verstrekt, maar heeft aangekondigd dat er later op de dag meer details bekend zullen worden gemaakt.

De arrestaties van deze verdachten onderstrepen de voortdurende inspanningen van de Duitse autoriteiten om het rechts-extremisme aan te pakken en de veiligheid van het land te waarborgen. Het onderzoek naar deze zaak blijft lopen en verdere ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd door de Duitse veiligheidsdiensten.