Drie politieagenten gewond bij geweldsincident, meerdere verdachten opgepakt

Bij een geweldsincident in Etten-Leur zijn drie agenten gewond geraakt.

Na een vechtpartij op zondagavond 20 augustus heeft de politie vier personen aangehouden, drie mannen (34, 52, 54 jaar oud) en een vrouw (52 jaar oud) uit Sint Willebrord, op het Raadhuisplein en de Markt. De aanleiding voor de vechtpartij is nog onduidelijk.

Naar aanleiding van een melding van een vechtpartij rond 21.30 uur leek de situatie even gekalmeerd bij aankomst van de agenten. Er werd getracht de situatie te de-escaleren door middel van gesprekken. Echter, de spanning liep opnieuw hoog op en zowel agenten als beveiligers werden aangevallen. De situatie werd dermate bedreigend dat de agenten hun wapenstokken moesten gebruiken en zich in formatie opstelden om de menigte op afstand te houden. Andere politie-eenheden kwamen ter ondersteuning ter plaatse.

Tijdens het incident raakten drie agenten en meerdere omstanders gewond. De politie, bijgestaan door beveiligers, had grote moeite om de openbare orde te herstellen. Herhaaldelijk werd het publiek opgedragen zich te verwijderen, maar de agressie richting de agenten nam niet af. Klappen, trappen en het gooien van voorwerpen werden gemeld. Uiteindelijk zijn vier personen gearresteerd op verdenking van openlijk geweld. De agenten hebben aangifte gedaan van mishandeling. De aangehouden verdachten zijn in hechtenis genomen. De aanleiding van de vechtpartij wordt onderzocht.

Burgemeester (wnd) Mark Verheijen reageerde op het incident: “Het is zeer betreurenswaardig dat een mooie dag in Etten-Leur, met de wielerronde als hoogtepunt, op deze wijze eindigt. Het aanzienlijke geweld dat zich heeft voorgedaan, heeft diepgaande impact gehad op de betrokken politieagenten, beveiligers en onschuldige omstanders. Geweld tegen de politie is absoluut onacceptabel en wordt niet getolereerd. Dit geldt niet alleen voor Etten-Leur, maar voor heel Nederland. Ik verwacht en hoop dat er strenge straffen volgen om een duidelijk signaal af te geven. Tot slot wil ik mijn waardering uitspreken voor de inzet van de agenten en beveiligers die gisteravond in een moeilijke situatie moesten optreden. Dat drie van hen gewond zijn geraakt, is uitermate spijtig.”