Drietal door FIOD gepakt voor witwassen, corruptie en valsheid in geschrifte

De FIOD heeft op 11 september drie mannen (64, 32 en 29 jaar) uit Alphen aan den Rijn en de gemeente Uithoorn aangehouden. Zij worden verdacht van corruptie, witwassen en valsheid in geschrift.

Het vermoeden bestaat dat de 64-jarige man, voormalig inkoper van een groot Nederlands retail non-food bedrijf, steekpenningen heeft ontvangen van buitenlandse toeleveranciers in ruil voor een voorkeursbeleid voor hun producten. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrift. Met hulp van medeverdachten is vermoedelijk voor tonnen euro’s witgewassen.

De 32-jarige man wordt verdacht van het faciliteren van de corruptie en het witwassen. De 29-jarige man wordt verdacht van het witwassen van het geld.

Er zijn twee woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, contante geldbedragen van 81.000 euro en 17.000 Amerikaanse Dollars, banksaldi en een woning.

Het onderzoek is gestart na een melding van een bank bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.