Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Poging inbraak mondt voor Amsterdammer uit in straf en betaling van ruim 1900 euro aan juwelier

Een 22-jarige man uit Amsterdam is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld voor een poging tot inbraak bij een juwelier in de stad. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 200 uur. Daarnaast moet hij de schade van de juwelier vergoeden.

De man probeerde samen met een ander op 13 maart 2023 in de vroege ochtend het rolluik van de juwelier open te breken. Een getuige zag rond dat tijdstip twee personen op een scooter rijden. Ze waren donker gekleed en hadden geen helm op. Iets later die ochtend trof de politie op een parkeerplaats in de buurt een bus aan. In de laadruimte van de bus zaten de man en de medeverdachte, die al op een eerder moment is veroordeeld voor de inbraakpoging.

De man legde geen geloofwaardige verklaring af over wat hij op dat tijdstip in Zutphen in de laadruimte van de bus samen met de medeverdachte deed. In die laadruimte lagen ook inbrekerswerktuigen, vochtige bivakmutsen en een gestolen scooter.

De rechtbank overweegt dat de gepleegde strafbare feiten in principe het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen. De rechtbank ziet daarvan af vanwege de jonge leeftijd van de man, het feit dat hij niet eerder is veroordeeld voor een (vermogens)misdrijf en het advies van de reclassering. De man krijgt daarom een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf als stok achter de deur.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.993,35 euro betalen voor het herstel van de schade die hij heeft veroorzaakt aan het rolluik en pand van de juwelier.