Tegen drie mannen zijn gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist voor een beroving waarbij rond de kwart miljoen euro aan iPhones werd buitgemaakt.

In opdracht van een leverancier bracht een koerier in augustus 2018 driehonderd iPhones naar een loods in Veenendaal. Nadat de man was aangekomen en de dozen had uitgeladen, is hij met een vuurwapen bedreigd en met tiewraps vastgebonden. Daarna werden de telefoons door drie mannen uit de dozen gehaald en meegenomen.

De 28-jarige verdachte is een zakenpartner van de leverancier. Deze verdachte zegt zelf dat hij slechts als tussenpersoon heeft gefungeerd en dat een andere persoon de bestelling heeft gedaan die is uitgemond in de beroving. Uit onderzoek naar onder meer Skype- en WhatsAppp- en telefoongesprekken en uit getuigenverklaringen blijkt volgens justitie dat hij degene is die de afspraak geregeld heeft. Hoewel hij zelf niet aanwezig was op het bewuste moment in Veenendaal wordt hij wel verantwoordelijk gehouden voor het medeplegen van de diefstal met geweld.

De twee andere verdachten waren volgens de officier van justitie fysiek betrokken bij de diefstal in de loods en bij het bedreigen en vastbinden van de koerier. De 26-jarige verdachte is ook verboden wapenbezit ten laste gelegd. Deze verdachten kwamen in beeld na een DNA-match met sporen die aangetroffen werden op en in de tiewraps waarmee de handen van de koerier vastgebonden werden. Wat volgde is een uitgebreid onderzoek door de recherche waarbij onder meer zendmastgegevens en communicatie van de verdachten werden geanalyseerd.

Tegen de drie verdachten uit Zutphen van 28, 26 en 56 jaar zijn celstraffen van respectievelijk 5 jaar, 4 jaar en 9 maanden en 4 jaar en 6 maanden geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.