Drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán Loera. © Mexicaanse overheid

Drugsbaas Chapo Guzmán begin 2017 uitgeleverd aan VS

De Mexicaanse regering is van plan drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán begin 2017 uit te leveren aan de Verenigde Staten. Daar denken zijn advocaten anders over.

Dat meldde de nationale veiligheidscommissaris van Mexico, Renato Sales aan tv-zender Televisa. Hij verwacht de voormalige baas van het Sinaloa-drugskartel in januari of februari volgend jaar over te dragen aan de Amerikanen.

De VS beschuldigen Chapo van moord, drugshandel, georganiseerde criminaliteit en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. Momenteel zit Guzmán in de zwaar beveiligde gevangenis van Ciudad Juarez, Cefereso no.9 vlakbij de Amerikaanse grens.

El Chapo is al twee keer eerder uit een zwaarbeveiligde gevangenis ontsnapt. De laatste keer ontsnapte hij op zeer spectaculaire wijze via een tunnel die tot zijn cel was gebouwd. Een ingenieus ontsnappingsplan en uitvoering. Na een paar maanden in vrijheid werd hij in januari van dit jaar weer opgepakt.

Guzmáns advocaten willen ten koste van alles uitlevering van hun cliënt voorkomen. Ze zeggen zo nodig de zaak te zullen aanvechten voor een internationaal gerechtshof.