Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Drugsbaas Clan del Golfo met 5 miljoen op hoofd uitgeleverd aan Verenigde Staten

De Colombiaanse autoriteiten hebben drugsbaas Dairo Antonio Usuga alias Otoniel uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De drugsbaas is de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo en werd vorig jaar aangehouden bij een grote gezamenlijke actie van de politie en leger van Colombia. Usuga werd al enige tijd gezocht door onder meer de Amerikaanse autoriteiten, die na zijn aanhouding om uitlevering hebben gevraagd. Daar is nu gehoor aan gegeven.

De uitlevering is door de Colombiaanse president Iván Duque gemeld op Twitter. Het gaat volgens hem om ‘de gevaarlijkste drugsbaron ter wereld’. Voor de gouden tip die leidde naar de aanhouding van de drugsbaas werd door de VS 5 miljoen dollar uitgeloofd. Het is niet bekend of het geld ook is uitgekeerd.

De Clan del Golfo van Otoniel bestaat volgens de Colombiaanse overheid uit zeker 1200 gewapende leden waarvan de meesten voormalige extreemrechtse paramilitairen zijn. De Colombiaanse autoriteiten begonnen al in 2016 een operatie tegen de inmiddels 50-jarige drugsbaas. De zus van Otoniel werd vorig jaar aangehouden en eveneens uitgeleverd aan de VS in verband met drugshandel en witwassen.