© Crime-Nieuws.nl

Tot 12 jaar cel voor 400 kilo cocaïne in IJmuiden, handel in ketamine en crystal meth drugslab

De rechtbank heeft tot 12 jaar gevangenisstraf opgelegd voor cocaïne in IJmuiden, grootschalige handel in ketamine en een crystal meth drugslab.

Negen verdachten zijn door de rechtbank Noord-Holland schuldig bevonden inzake verschillende drugsdelicten. Het gaat hierbij onder meer om de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne in de haven van IJmuiden, grootschalige handel in ketamine, het runnen van een lab in Hollandscheveld in Drenthe waar crystal meth werd geproduceerd en het dumpen van afval uit dit drugslab. Veel bewijs tegen de verdachten kwam uit gekraakte en/of onderschepte Encrochat pgp-berichten.

De hoogste straf van 12 jaar is opgelegd aan één van de hoofdverdachten. De 38-jarige man maakte zich schuldig aan het medeplegen van de productie van crystal meth en het dumpen van drugsafval in een bos in Ermelo. Hij zou verder betrokken zijn bij de invoer van 400 kilo cocaïne in februari 2019 in IJmuiden. Tot slot maakte de man zich volgens de rechtbank schuldig aan deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van 290.000 euro. De andere verdachten kregen taak- en celstraffen tot 8 jaar opgelegd voor drugsdelicten en wapenbezit.