moordcommandos chapo guzman, moeder chapo la tuna, chapo aanval moeder
© screenshot

‘Drugsbaas El Chapo werd afgetapt door Nederlandse politie’

De Nederlandse politie blijkt versleutelde berichten van drugsbaas ‘El Chapo’ te hebben afgetapt voor de Amerikaanse FBI.

Volgens de Volkskrant zou de operatie zijn begonnen toen een informant uit de organisatie van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman besloot om voor de FBI te gaan werken. Het ging om een IT’er die als specialist een BlackBerry-netwerk had opgezet voor de drugsbaas. De berichten op die telefoons werden allemaal versleuteld, waardoor het veilig leek voor de betrokkenen om op deze wijze te communiceren.

De Amerikanen besloten de server waarmee toegang kregen tot Chapo’s telefoons te plaatsen in een ander land. Hierdoor kwamen ze uit in Nederland aangezien de autoriteiten niet heel moeilijk doen inzake tapverzoeken. Nederland staat niet voor niets bekend als het land waar de meeste communicatie getapt wordt.

De server werd vervolgens in een datacentrum in de omgeving van Haarlem geplaatst. Alle communicatie van Chapo werd vanaf dat moment afgetapt en door Nederlandse specialisten doorgestuurd naar de Amerikanen. Overigens wist niemand hier dat het ging om communicatie van drugsbaas Chapo. Nederland deed braaf wat de Amerikanen hadden gevraagd en hoorde later pas dat het ging om berichten van de drugsbaas.