Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Drugscriminelen stelen steeds vaker ladingen drugs uit containers in haven Rotterdam

Drugscriminelen stelen steeds vaker ladingen drugs uit containers in de haven van Rotterdam.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Verschillende bedrijven in de haven zeggen een toename te zien van het aantal insluipers op de terreinen. D directie van het grootste containeroverslagbedrijf in de haven spreekt in een nieuwsbrief aan personeel van een ‘enorme toename’ van criminelen die het havengebied binnendringen om drugs uit containers te stelen.

De insluipers kunnen tot tienduizenden euro’s per opdracht verdienen als er maar genoeg drugs uit de containers wordt gehaald. Het risico is klein want na een boete van 90 euro staan de insluipers na een aanhouding na enkele uren weer op straat. Dit jaar zijn er al 150 insluipers gepakt, meldt Douane-directeur Jan Kamp Klein.

Het probleem is dat justitie de insluipers pas kan vervolgen voor drugs of andere drugsgerelateerde zaken als er een directe link vastgesteld kan worden met de smokkel van drugs, Bijvoorbeeld wanneer iemand op heterdaad gepakt wordt met blokken cocaïne. Als dat niet het geval is kan iemand alleen worden vervolgd of beboet voor het betreden van een verboden terrein.