De foto van de blok kaas die leidde tot ruim 13 jaar cel. ©️ Meyerside Police

Drugsdealer moet ruim 13 jaar zitten na foto van blok kaas op PGP Encrochat

Een drugsdealer is door een foto van een blok kaas op Encrochat, veroordeeld tot ruim 13 jaar gevangenisstraf.

De 39-jarige Carl Stewart uit Liverpool in Engeland, deelde via een PGP-toestel van Encrochat een foto van een blok kaas. Het ging om een versleuteld netwerk en criminelen, waaronder Stewart, waanden zich veilig. Dit was tot de politie naar buiten bracht dat Encrochat gehackt was en agenten live mee konden lezen terwijl criminelen communiceerden met elkaar.

De foto van de blok kaas lijkt in eerste instantie onschuldig, maar de politie wist aan de hand van de foto het account te linken aan de verdachte. De autoriteiten konden op de afbeelding de vingerafdrukken van Stewart analyseren, waardoor ze hem konden linken aan meerdere feiten rond onder meer drugshandel.

‘We konden de handpalm en vingerafdrukken analyseren en konden vaststellen dat ze van Stewart waren’, zegt rechercheur Lee Wilkinson. Stewart kon vervolgens gelinkt worden aan de smokkel van cocaïne, heroïne, MDMA en ketamine.

De verdachte werd aangehouden en is voor de rechter gesleept. Daar is hij vorige week schuldig bevonden en veroordeeld tor ruim 13 jaar gevangenisstraf voor grootschalige drugssmokkel en handel.