Vijf jaar cel geëist tegen oprichter PGP-bedrijf Ennetcom voor deelname criminele organisatie en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar cel geëist tegen de oprichter van PGP-bedrijf Ennetcom.

Ennetcom werd in 2011 opgericht door de 42-jarige Danny M. en beloofde klanten volledige privacy via PGP-telefoons. Met de Pretty Good Privacy toestellen kon versleuteld en anoniem worden gecommuniceerd. Berichten werden standaard na maximaal 48 uur gewist. Ook was er een optie om je telefoon van afstand te kunnen laten wissen.

Volgens justitie is de wisfunctie specifiek ontwikkeld voor mensen die werden aangehouden door de politie. Daar is M. het niet mee eens. ‘Het kan ook zijn dat je dit verzoekt als je je telefoon kwijt bent.’ Klanten hoefden geen reden te geven voor het wissen.

De officier van justitie verdenkt M. van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift en witwassen. Behalve de leidinggevende hoofdverdachte en zijn onderneming staat ook de kantoormanager van Ennetcom terecht. Zij behandelde facturen en bestellingen, activeerde en verlengde abonnementen en verplaatste ook contante gelden. Tegen haar is een gevangenisstraf van 3 jaar geëist vanwege deelname een criminele organisatie en valsheid in geschrift. De strafzaak tegen een andere medewerker die zich bezig hield met het technisch beheer is aangehouden om later te worden behandeld door de rechtbank. Tegen het bedrijf zelf eiste het OM een geldboete van 100.000 euro.