Drugsdealers krijgen ruim 1,3 miljoen euro in bitcoins terugbetaald na ‘foutje’ in aanklacht justitie

De Zweedse autoriteiten moet drie drugsdealers 33 bitcoins met een waarde van ruim 1,3 miljoen euro terugbetalen na een foutje.

De drie verdachten werden in april 2019 aangeklaagd voor grootschalige online drugshandel. Bij de actie werden in totaal 36 bitcoins in beslag genomen. De openbaar aanklager rekende de in beslag genomen bitcoins om naar Zweedse kronen en dat blijkt nu een gigantische blunder te zijn geweest.

Toen de drugsdealers in mei 2019 uiteindelijk veroordeeld werden, bedroeg hun schuld 1,3 miljoen Zweedse kroon (zo’n 126.000 euro) en dus geen 36 bitcoins. Kort daarna is de koers van bitcoins enorm gestegen en zelfs vertienvoudigd. Omdat de gerechtsdeurwaarder nu pas opdracht heeft gekregen om de bitcoins te verkopen zijn de munten inmiddels circa 1,5 miljoen euro waard.

De veroordeelde dealers hebben slechts een schuld van 126.000 euro en om die af te betalen zijn maar 3 bitcoins nodig. De rest van de bitcoins (33 stuks) moeten nu dus terug worden betaald aan de drie verdachten. Dat komt neer op ongeveer 1,3 miljoen euro. De aanklager zegt hiervan te hebben geleerd en in beslag genomen bitcoins niet meer om te zetten naar reguliere valuta in de aanklachten.