© Crime-Nieuws.nl

Duizenden DigiD-accounts die op darkweb marktplaats Genesis Market werden aangeboden verwijderd

Duizenden DigiD-accounts die op het darkweb werden aangeboden zijn verwijderd.

In juni heeft Logius, een overheidsinstantie, 3.154 actieve DigiD-accounts van Nederlandse burgers verwijderd. De reden voor deze actie was dat de accounts werden aangeboden op de criminele handelswebsite Genesis Market. Deze website, die door de FBI werd opgedoekt in april, stond bekend als een van de gevaarlijkste illegale handelssites. Het verkocht miljoenen gebruikersprofielen, waarmee criminelen de digitale levens van hun slachtoffers konden overnemen.

Van de in totaal 2 miljoen mensen die werden getroffen, waren ongeveer 50.000 Nederlanders. Sommigen van hen hadden hun DigiD-inloggegevens te koop aangeboden op het platform. Logius heeft deze accounts inmiddels verwijderd. Of de gegevens misbruikt zijn, is nog niet bekend, maar criminelen zouden met deze gegevens identiteitsfraude kunnen plegen door zich voor te doen als de slachtoffers.

Logius verklaart dat het vaker voorkomt dat DigiD-accounts worden verwijderd. In dit geval krijgen de gedupeerden een brief per post waarin wordt uitgelegd wat er is gebeurd en welke vervolgstappen ze moeten nemen om veilig zaken te kunnen blijven doen met de overheid. Enkele van de gedupeerden hebben naar Logius gebeld en hebben positief gereageerd op de actie.