Dure horloges, cash en crypto gepakt bij invallen criminele organisatie die miljoenen roofde met bitcoinfraude

De Belgische en Nederlandse politie heeft een grote actie verricht tegen een criminele organisatie die miljoenen zou hebben buitgemaakt met bitcoinfraude.

Leden van de criminele organisatie zouden hun potentiële slachtoffers via onlineplatformen waar onroerende goederen uit een hoger segment te koop staan zoeken en vervolgens benaderen. Er werdin veel gevallen een fysieke afspraak gemaakt in een ander land dan vanwaar het slachtoffer afkomstig is. Het gaat hierbij onder meer om Amsterdam, Maastricht, Brussel, Parijs, Barcelona of Milaan.

Tijdens de contacten vragen de oplichters de potentiële slachtoffers of er naast de aankoop van het onroerend goed ook een ‘side deal’ gemaakt kan worden. Denk aan het wisselen naar kleine coupures cash geld, goud tegen cash geld, of cryptomunten voor contanten. De slachtoffers wordt een riante commissie beloofd van 10 tot 15%. Zodra het slachtoffer akkoord gaat wordt er vaak een wisseltruc uitgevoerd waarbij diegene het cash geld, goud of crypto kwijtraakt. Het gaat volgens het parket van Antwerpen om jaarlijks tientallen miljoenen euro’s die op deze wijze worden buitgemaakt.

De politie is in actie gekomen en heeft in België en in Nederland aanhoudingen verricht. Hierbij werd in Nederland een groot bedrag aan vals geld en een substantieel bedrag aan echt geld aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast nam de politie onder meer dure horloges en wallets met cryptomunten in beslag. De verdachten zitten vast en het onderzoek naar de grootschalige bitcoinfraude is in volle gang.