De politie heeft onlangs vier hackers opgepakt die Nederlandse bankrekeningen op slinkse wijze wisten te plunderen. Op die manier hebben de hackers ruim 1 miljoen euro buitgemaakt.

De hackers stuurden een e-mail die verzonden leek te zijn door een incassbureau. Een link in de mail leidde naar een virus, een zogenaamde malware, waarmee op afstand software kon worden geïnstalleerd op verscheidene computers. Zodoende kregen de cybercriminelen toegang tot het internetbankieren van de computereigenaren. Na de installatie van een virus konden de daders betalingsopdrachten geven en/of wijzigen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) merkten de gedupeerden rekeninghouders daar in eerste instantie niks van. In totaal zijn er bij zeker 150 personen overschrijvingen gedaan. Het buitgemaakte geld werd vervolgens weggesluisd middels bankrekeningen van mensen die de hackers toegang zouden hebben gegeven tot hun bankgegevens. Ook werden bedrijven opgericht om het geld wit te wassen.

De aangehouden verdachten komen uit Roden, Woudebrugge, Alkmaar en Haarlem. Volgens justitie waren ze vooral in het voorjaar van 2012 actief. De voorlopige hechtenis van de verdachten is met twee weken verlengd. De schade aangericht door de daders is in de meeste gevallen reeds vergoed door de banken.