Medewerkers van een fruitimporteur zijn bang voor wraak van zware criminelen nadat hun namen per ongeluk in het dossier terecht zijn gekomen.

Bij de groothandel in Gelderland werden afgelopen jaren meerdere partijen cocaïne ontdekt die verstopt zaten tussen ladingen fruit. In het onderzoek dat justitie vervolgens deed naar cocaïnesmokkel werden er personeelslijsten doorgegeven. De lijsten zijn per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier en zo in handen gekomen van criminelen.

Het onderzoek startte in mei, toen het bedrijf bedreigd en afgeperst werd. Na korte tijd werden er drie verdachten aangehouden. De personeelsgegevens van het bedrijf waren relevant in het onderzoek omdat ze nodig waren voor een dreigingsinschatting. Bij de vorming van het dossier hadden deze gegevens verwijderd moeten worden door de politie en het OM, dit is niet gebeurd. Daardoor hebben de verdachten de lijst in handen gekregen. We betreuren dat dit gebeurd is, aldus justitie.

De gegevens zijn, voor zover nu bekend, bekend bij drie verdachten, waarvan er twee nog in voorlopige hechtenis zitten. Het bedrijf en de medewerkers zijn geïnformeerd. Sinds de start van het onderzoek is er meerdere keren geanalyseerd of er direct gevaar was voor medewerkers van het bedrijf. Er zijn nooit aanwijzingen geweest dat er mensen direct gevaar liepen, en ook nu is dat niet het geval.

De eigenaren van het bedrijf worden naar eigen zeggen wel bedreigd en zwaar beveiligd sinds criminelen achter hun identiteit zijn gekomen. Dat bleek tijdens een rechtszaak. De drugssmokkelaars houden de fruitimporteurs verantwoordelijk voor een onderschepte partij cocaïne en zouden een miljoen euro hebben geëist.