Eigenaren visrestaurant veroordeeld tot 1446 jaar gevangenisstraf na fraude met vouchers

In Thailand zijn twee eigenaren van een visrestaurant veroordeeld tot 1446 jaar gevangenisstraf voor fraude met vouchers.

De twee veroordeelden, Apichart Bowornbancharak en Prapassorn Bowornbancha, kwamen vorig jaar op Facebook en andere socialemediakanalen met een aantrekkelijke voucheractie waarvoor klanten vooraf moesten betalen. Met een gekochte voucher konden klanten op een datum naar keuze voor een voordelige prijs genieten van een maaltijd in het Laemgate Seafood Restaurant, in het hartje van Bangkok. Een voucher bood onder meer een complete maaltijd met zeevruchten voor tien personen aan voor slechts 880 baht (24 euro), véél goedkoper dan de gebruikelijke prijzen van het restaurant, aldus Thaise media.

Het werd een enorm succes en zeker 20.000 personen maakten gebruik van de actie. Er werd uiteindelijk voor 1,4 miljoen euro aan vouchers gekocht. De eigenaren waren in eerste instantie zeer enthousiast maar kwamen er al vrij snel achter dat ze zoveel vouchers hadden verkocht dat ze nooit aan de vraag konden voldoen. Dit leidde tot een groot tekort aan zeevruchten en schelpdieren in het restaurant. Veel klanten werden op wachtlijsten geplaatst en het restaurant kreeg veel kritiek. De eigenaren beloofden de klanten dat ze hun geld terug zouden krijgen, maar uiteindelijk kreeg slechts een derde van de klanten die bezwaar maakten hun geld terug.

De eigenaren werden uiteindelijk gearresteerd op verdenking van fraude en grootschalige oplichting. De rechtbank in Bangkok heeft de twee schuldig bevonden aan 723 aanklachten en 1446 jaar gevangenisstraf opgelegd. De mannen hoeven maar twintig jaar uit te zitten. Het bedrijf heeft een boete opgelegd gekregen.