Elf Chinese verdachten gepakt bij invallen in onderzoek naar drugssmokkel via de post

De politie heeft in een onderzoek naar drugsmokkel via postpakketten meerdere invallen verricht en elf verdachten aangehouden.

Op dinsdagochtend kwam het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid in actie en heeft zes panden in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam doorzocht. Onder gezag van het Landelijk Parket loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband dat te linken is aan (onderschepte) drugsverzendingen in postpakketten, aldus een woordvoerder. De elf verdachten zijn tien mannen en een vrouw in de leeftijd van 28 to 68 jaar oud en allen zijn van Chinese afkomst. Tijdens de doorzoekingen is er beslag gelegd op verschillende grote geldbedragen, verdovende middelen en geprepareerde dekladingen en postpakketten.

Het onderzoek naar de drugssmokkel via de post werd op 12 november 2018 gestart nadat een pakket met 5 kilo MDMA werd onderschept. De drugs bleken onderweg naar Australië. Sinds november 2018 zijn met enige regelmaat zowel in Nederland als in het buitenland postpakketten met verdovende middelen in beslag genomen. De drugs zaten verstopt in onder andere fotolijstjes, tafelpoten, tuinlampen, fitnessapparatuur en thermosflessen. De postpakketten hadden voornamelijk als bestemming Nieuw Zeeland, Amerika, Australië en Aziatische landen, maar ook het Verenigd Koninkrijk en Schotland. De postpakketten werden voor verzending niet alleen ingeleverd bij Nederlandse postagentschappen of servicepunten, maar ook in Duitsland en België.

Het gaat om verschillende soorten drugs zoals MDMA, crystal meth, en LSD zegels. Daarnaast is in een groot aantal pakketten de stof ketamine aangetroffen. Dat is een geregistreerd geneesmiddel waarvan het ongecontroleerde bezit, de handel in en het vervoer ervan eveneens verboden zijn. In totaal zijn er 75 kilo MDMA, 4000 LSD zegels, 15 kilo crystal meth en 70 kilo ketamine in postpakketten in beslag genomen.

Het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid is een specialistisch team dat zich, onder gezag van het Landelijk Parket, richt op de aanpak en bestrijding van export van onder andere verdovende middelen via de post en postpakketten. Het onderzoek naar de drugssmokkel loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.