Medewerkers telecomprovider opgepakt voor sim-swapping en leeghalen accounts cryptovaluta

De politie heeft verdachten aangehouden voor sim-swapping en een poging om toegang te krijgen tot cryptovaluta-accounts.

De drie aangehouden verdachten waren werkzaam bij een telecomprovider. De hoofdverdachte kon daardoor inzien of het betreffende gelekte telefoonnummer thuishoorde bij de provider waar hij werkzaam was. Wanneer dit inderdaad het geval was, kon hij het mogelijk maken dat de sim-kaart geherprogrammeerd werd. Wanneer het telefoonnummer eenmaal gekoppeld was aan de nieuwe sim-kaart, kon de controle over het telefoonnummer overgenomen worden. Zo kon er vervolgens toegang verkregen worden tot de beoogde cryptovaluta-accounts.

De politie kwam de zaak op het spoor nadat de telecomprovider in kwestie zelf melding deed van verdacht gedrag van een medewerker. Daarop startte de politie een onderzoek op. In dat onderzoek zijn uiteindelijk drie personen aangehouden. Eén ervan betreft de eerder genoemde hoofdverdachte en van de andere twee wordt nog onderzocht in hoeverre ze hierbij betrokken waren. Het onderzoek naar sim-swapping en computervredebreuk is in volle gang.