Elf verdachten gepakt voor buitmaken 19 miljoen euro aan iPhones op Schiphol

De marechaussee heeft elf verdachten aangehouden in een onderzoek naar de diefstal van 19 miljoen euro aan iPhones.

Het onderzoek naar de diefstallen werd vorig jaar gestart. Het gaat om twee afzonderlijke diefstallen waarbij ladingen iPhones werden gestolen op luchthaven Schiphol. Beide ladingen vertegenwoordigden een totale waarde van zo’n 19 miljoen euro, aldus de Koninklijke Marechaussee.

In maart vorig jaar werd een lading gestolen met een waarde van rond de 3 miljoen euro. Na uitgebreid onderzoek kwamen hiervoor een aantal verdachten in beeld. De afgelopen maanden zijn zes personen aangehouden. De verdachten zijn afkomstig uit Zaandam, Amsterdam (2), Volendam, Eindhoven en Haarlemmermeer. De laatste aanhouding in verband met deze diefstal vond vorige week plaats. Tijdens doorzoekingen in woningen van verdachten werd onder andere 30.000 euro aan contant geld aangetroffen en werden diverse telefoons en gegevensdragers in beslag genomen.

Naar aanleiding van een diefstal van een lading iPhones ter waarde van ruim 16 miljoen euro werd december 2020 een onderzoek ingesteld. Ook deze goederen werden weggenomen uit een loods van een bedrijf op Schiphol-Oost. In het onderzoek stuitten rechercheurs op vijf verdachten, afkomstig uit Amsterdam, Purmerend, Kampen, Hoofddorp en Zaandam. Tijdens diverse doorzoekingen bij bedrijven in Haarlemmermeer en Duitsland werden onder meer 9200 gestolen Apple iPhones teruggevonden. Daarnaast hebben rechercheurs meerdere goudstaven en 141.000 euro aan contant geld aangetroffen bij één van de verdachten. Een Audi, diverse telefoons, gegevensdragers en administratie zijn ook in beslag genomen.

Eén van de aangehouden personen is verdachte in beide ladingdiefstallen, op andere punten vertonen de diefstallen eveneens overeenkomsten. Onder de verdachten bevinden zich drie personen die werkzaam zijn bij de bedrijven waar de goederen zijn gestolen. De verdachten zitten vast en worden verhoord. Het onderzoek naar de miljoenendiefstallen is in volle gang.

Beide rechercheteams van de KMar zijn bij diverse aanhoudingen ondersteund door het arrestatieteam van de BSB KMar en de observatie- en ondersteuningsgroep van de KMar op Schiphol. Daarnaast zijn digitale en financiële rechercheurs van de KMar ingezet. De Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek naar de verdachten onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.