Emma Coronel vrouw van drugsbaas El Chapo heeft schuld bekend en deal gesloten met justitie VS

Emma Coronel Aispuro, de vrouw van drugsbaas El Chapo, heeft een deal gesloten met justitie in de VS.

De 31-jarige vrouw van één van de bekendste drugsbazen heeft schuldig gepleit inzake drie aanklachten. Het gaat om betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel, witwassen van grote hoeveelheden crimineel vermogen en deelname aan een criminele organisatie.

De voormalige rechterhand van El Chapo heeft in de rechtszaak tegen de drugsbaas in 2019 al beschuldigingen geuit tegen Coronel Aispuro, Volgens de rechterhand, Damaso Lopez alias El Licenciado, zou de vrouw van Chapo een grote rol hebben gespeeld bij zijn spectaculaire ontsnapping uit de Altiplano gevangenis in 2015. Dit zou Aispuro samen met drie van Chapo’s kinderen hebben gecoördineerd. Ze smokkelde onder meer een horloge met gps erin om de precieze locatie van de cel te weten voor het bouwen van de tunnel. Na zijn aanhouding probeerde Aispuro haar man opnieuw vrij te krijgen en betaalde ruim 2 miljoen dollar om hem van de gevangenis in Ciudad Juarez naar Altiplano over te plaatsen. In plaats daarvan werd Chapo kort na de betaling overgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten.

Emma Coronel kan door de Amerikanen veroordeeld worden tot minimaal tien jaar tot levenslang zonder vervoegde vrijlating. Naar verwachting zal door de deal de uiteindelijke straf veel lager liggen dan het minimum van tien jaar. Daarnaast hoeft ze geen verdere verklaringen af te leggen of te getuigen tegen haar man of zijn zoons Los Chapitos, die nu de handel van hun vader in Mexico hebben overgenomen en voortzetten.