© Politie

Encrochat PGP-berichten leiden naar grote internationale actie tegen drugs en witwassen

De politie heeft bij een internationale actie tegen drugs en witwassen zeventien personen aangehouden in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije.

De meeste aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Voor een aantal geldt ook dat zij verdacht worden van verboden wapenbezit. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en worden nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames niet uitgesloten, meldt een woordvoerder van de politie.

Dit internationale onderzoek is mogelijk geworden door een Spaans-Nederlandse samenwerking binnen een zogeheten Joint Investigation Team (JIT). Hierbij is samengewerkt via Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken. Nederland heeft de Spaanse en Belgische autoriteiten inmiddels verzocht om overlevering van de aangehouden verdachten.

De recherche heeft in dit onderzoek ook gebruik gemaakt van informatie die werd verkregen tijdens het live meelezen van PGP-berichten op Encrochat toestellen. Deze chatdienst werd onlangs door de Nederlandse politie gekraakt.