Enige vrouw in dodencel (death row) Verenigde Staten mogelijk snel geëxecuteerd

De enige ter dood veroordeelde vrouw in de Verenigde Staten, wordt mogelijk snel geëxecuteerd.

Het gaat om Lisa Montgomery die is veroordeeld voor de moord op de 23-jarige Bobbie Jo Stinnett in december 2004 in Missouri. Het slachtoffer was toen acht maanden zwanger. Montgomery wurgde Stinnett met een touw en sneed daarna haar ongeboren kind uit haar buik met een mes. De baby overleefde het en Montgomery deed enige tijd alsof het kind van haar was.

Montgomery werd na onderzoek aangehouden door de politie en uiteindelijk veroordeeld tot de doodstraf. De vrouw zit sinds 2008 in een dodencel (death row).

De 52-jarige Montgomery zou vorige maand al worden geëxecuteerd, maar haar advocaten raakten besmet met het coronavirus. Daarop werd gevraagd om meer tijd om een gratieverzoek in te dienen. Dat verzoek werd toegewezen door de rechtbank.

Justitie bepaalde de datum van de executie vervolgens op 12 januari, maar de lagere rechter heeft daar een stokje voor gestoken. Vervolgens hebben drie rechters van het hof van beroep gekeken naar het besluit van de lagere rechter en dit van tafel geveegd. Zodoende is er een grote kans nu dat Montgomery alsnog op 12 januari zal worden geëxecuteerd.