© US Army via Wikimedia Commons

‘Enorm wapenarsenaal aangetroffen bij aanhouding topcrimineel Mink Kok in Beiroet’

Bij de aanhouding van topcrimineel Mink Kok heeft de politie een enorm wapenarsenaal aangetroffen.

Dat schrijft Het Parool. De 60-jarige Kok werd eind maart samen met zijn schoonzoon Najim Z. (41) aangehouden in Beiroet, Libanon. De twee werden aangehouden in verband met een onderzoek naar drugssmokkel. De politie trof bij de aanhouding en daaropvolgende doorzoeking een groot wapenarsenaal aan. Het ging om tientallen zware wapens, waaronder raketwerpers.

De grote wapenvangst werd eerder niet gemeld omdat de Nederlandse autoriteiten nog diplomatiek in overleg zijn met Libanon. Er zou gesproken worden over de vraag of de verdachten in Libanon vervolgd moeten worden voor de wapens, of dat Nederland de wapenvangst toevoegt aan de drugszaak. Volgens de krant is Kok al zijn hele leven een ‘wapenfanaat’. Hij is twee keer eerder vervolgd voor betrokkenheid bij grote partijen wapens. In 1995 kreeg de bekende crimineel 6 jaar cel en in 1999 een straf van 3,5 jaar. De laatste zaak werd later door het gerechtshof niet-ontvankelijk verklaard vanwege vormfouten.

Op 31 maart werd Kok samen met zijn schoonzoon op verzoek van justitie en politie in Nederland aangehouden in Libanon. De twee zouden in verband worden gebracht met de vermeende organisatie rond Ridouan Taghi. Volgens Het Parool wordt Z. gezien als de financiële man van Taghi. De verdachten kwamen door gekraakte Sky ECC pgp-berichten in beeld vanwege mogelijke betrokkenheid bij drugstransporten en zitten nu vast in afwachting van uitlevering aan Nederland.