Amnesia haze wiettopjes © crime-nieuws.nl

‘Ernstig zieke’ voormalig coffeeshopbaas mag van rechter niet naar ziekenhuis

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven mag de gevangenis niet verlaten om behandeld te worden in het ziekenhuis.

Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. De advocaten van Van Laarhoven hadden een kort geding aangespannen tegen de staat omdat hun cliënt te ziek zou zijn voor behandeling in de gevangenis en per direct naar een ziekenhuis moet. Dat ziet de rechter anders en zegt: ‘Het is nu niet volstrekt duidelijk dat de voortzetting van de detentie van Van Laarhoven onrechtmatig is.’

De voormalig coffeeshopbaas werd recent overgebracht naar Nederland na ruim 5,5 jaar detentie in Thailand. De eigenaar van The Grass Company werd veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig jaar uit moet zitten, voor het witwassen van drugsgeld. De coffeeshopbaas werd vervolgd na een verzoek in 2014 van het Openbaar Ministerie (OM). De Thaise autoriteiten besloten Van Laarhoven zelf te vervolgen voor witwassen.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april vroegen kamerleden aan minister Grapperhaus om zich in te zetten om Van Laarhoven zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen.