© Crime-Nieuws.nl

Ex-douanier haven Rotterdam na veroordeling opnieuw aangehouden na informatie uit SKY ECC pgp-telefoon

Een ex-douanier uit de Rotterdamse haven is voor de tweede keer aangehouden voor mogelijke corruptie.

De 27-jarige man uit Barendrecht werd in 2020 al aangehouden en is op 4 maart van dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf inzake schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en valsheid in geschrifte. De ontnemingsvordering (afpakken van crimineel verkregen vermogen) in deze zaak loopt nog. In dat onderzoek was ook een SKY ECC pgp-telefoon aangetroffen in zijn woning. Ten tijde van het onderzoek en de uitspraak was de data van de telefoon echter nog niet beschikbaar.

Met behulp van informatie afkomstig uit onderschepte berichten van de SKY telefoon, is er een nieuwe verdenking ontstaan dat de ex-douanier meerdere malen gegevens doorgaf aan criminelen. De Rijksrecherche is hierop een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit het onderzoek is gebleken dat er informatie is doorgegeven over controles van specifieke ladingen in de haven van Rotterdam, informatie over de importgeschiedenis van bedrijven en informatie over risicoprofielen waardoor er een inschatting kon worden gemaakt over controles in de Rotterdamse haven. 
 
De ex-douanier is na het onderzoek opnieuw aangehouden op basis van schendingen ambtsgeheim waarvoor hij nog niet was veroordeeld. De man mag na verhoor zijn proces in vrijheid afwachten.