Ex-profvoetballer Jhon van Beukering veroordeeld voor betrokkenheid bij kweken wiet

De rechtbank in Arnhem heeft ex-profvoetballer Jhon van Beukering (39) veroordeeld tot 6 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij een hennepkwekerij in Klarenbeek.

De 44-jarige man die de woning huurde waar de kwekerij in was gevestigd, is veroordeeld tot 4 maanden cel en een taakstraf van 40 uur. Een 39-jarige man uit Heteren is vrijgesproken.

De politie trof in mei 2017 een hennepkwekerij met 498 hennepplanten aan in een woning in Klarenbeek. Van Beukering werd in 2020 aangehouden en beschuldigd van het medeplegen van hennepteelt. Hij ontkende iets met de hennepkwekerij te maken te hebben, maar de rechtbank achtte zijn verklaring niet geloofwaardig.

De rechtbank oordeelt dat Van Beukering een rol had bij het telen van hennep in de woning. Hij kwam meerdere keren per week in de woning op visite en beschikte ook over sleutels. Buiten de woning was al een hennepgeur te ruiken en het pand was zichtbaar onbewoond.

De 44-jarige man huurde het pand waar de kwekerij in was aangetroffen en stelde deze aan een ander ter beschikking. Daarmee tolereerde hij dat er een hennepkwekerij in gevestigd zou worden. Om die reden veroordeelt de rechtbank hem tot medeplichtig zijn aan het telen van hennep.

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij betrokken waren bij de hennepkwekerij. De handel in en het gebruik van verdovende middelen gaat vaak samen met verschillende vormen van (ernstige) criminaliteit. Afgezien van het feit dat hennepteelt verboden is, kan het ook gevaarlijke situaties – zoals brandgevaar – opleveren. De mannen hadden alleen hun eigen financiële gewin voor ogen.

De rechtbank heeft de gevangenisstraffen opgelegd die gelijk zijn aan het voorarrest van de mannen. Daarnaast heeft de rechtbank voorwaardelijke taakstraffen opgelegd van respectievelijk 60 en 40 uur.