Ex-werknemer Tesla krijgt 137 miljoen dollar na racistische intimidatie op werkvloer

Autofabrikant Tesla moet van een rechtbank een ex-werknemer 137 miljoen dollar betalen vanwege racistische intimidatie.

Volgens leden van de federale jury in San Francisco was de zwarte werknemer het slachtoffer van racisme en een vijandige werkomgeving. De man was werkzaam in de Tesla-fabriek in Fremont in het noorden van Californië. Werknemer Owen Diaz vertelde voor de rechtbank dat hij dagelijks racistisch werd uitgescholden waarbij onder meer het ‘n-woord’ werd gebruikt.

Diaz heeft in 2015 en 2016 gewerkt in de fabriek als liftbediener. Het ging in die periode van kwaad tot erger waarbij medewerkers hakenkruizen en racistische graffiti hadden verspreid. Ondanks klachten lukte het de leidinggevenden niet om het racisme en intimidatie te stoppen. De ex-werknemer heeft 6,9 miljoen door schadevergoeding gekregen voor emotioneel leed en daarnaast moet Tesla hem een civielrechtelijke boete van 130 miljoen dollar betalen.

Het bedrijf heeft via een woordvoerder laten weten de straf veel te zwaar vinden, maar erkent wel dat er fouten zijn gemaakt. ‘Hoewel we er sterk van overtuigd zijn dat deze feiten het oordeel van de jury in San Francisco niet rechtvaardigen, erkennen we wel dat we in 2015 en 2016 niet perfect waren’, schrijft het hoofd personeelszaken, Valerie Capers Workman, in artikel op de site van Tesla.