Politie gaat 14 miljoen euro investeren in handhaving verbod op lachgas

De politie gaat 14 miljoen euro investeren in de handhaving van het verbod op lachgas.

Dat heeft demissionair Ferd Grapperhaus bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag is onderdeel van de 500 miljoen euro die op Prinsjesdag werd toegezegd om ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

Het wetsvoorstel om lachgas te verbieden ligt al klaar, maar er was nog geld voor uitgetrokken. Het demissionaire kabinet was dat niet van plan om nog te doen maar de Kamer riep enkele maanden geleden om er toch werk van te maken en geld vrij te maken voor het verbod. De wet wordt naar verwachting in het voorjaar van 2022 ingevoerd.

Een groot deel van de 500 miljoen euro van Prinsjesdag, namelijk 82 miljoen euro, wordt ingezet voor preventie. ‘Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, bieden we ze in kwetsbare wijken meer perspectief met behulp van onder andere sociale interventies, opleiding en toeleiding naar werk’, aldus Grapperhaus. Daarnaast krijgt de politie 60 miljoen euro voor ’toekomstgerichte versterking van de opsporing’, met behulp van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.