Special Kush in de zon © crime-nieuws.nl

Experiment ‘staatswiet’ overheid met tien kwekers gedoemd te mislukken

De regering heeft bekendgemaakt dat maximaal tien bedrijven wiet mogen kweken in verband met het ‘staatswiet’ experiment.

De kwekers worden aangewezen door de regering om te gaan leveren in een bepaalde gemeente. Als een gemeente besluit mee te doen moeten alle coffeeshop in dat gebied staatswiet gaan verkopen. Amsterdam en Rotterdam doen naar alle waarschijnlijkheid niet mee omdat het gewoonweg niet haalbaar is, het nieuwe systeem.

De coffeeshops die besluiten mee te doen mogen meer dan 500 gram hasj en wiet op voorraad hebben. Op dit moment is dat het maximum. Coffeeshops in grensgemeenten mogen niet aan buitenlanders verkopen maar alleen aan Nederlanders.

Het plan lijkt nu al geen enkele kans van slagen te hebben. Ten eerste zijn er te weinig kwekers om de vele verschillende soorten op de markt te brengen. De overheid zou een voorbeeld moeten nemen aan de Verenigde Staten waar volledige legalisering prima werkt.

Je mag in de VS je eigen voorraad kweken en of een bedrijf opzetten om wiet commercieel te kweken. In Californië bijvoorbeeld kweken mensen al ruim 20 jaar legaal thuis en zijn er geen extra branden of meer van dat soort ‘bangmakende’ termen waarmee de politie en overheid in Nederland strooien. Het gaat daar allemaal prima waarom hier dan niet?