Familieleden veroordeeld door hof Den Bosch voor witwassen na kopen panden zonder inkomen

Het gerechtshof Den Bosch heeft tien leden van een familie uit Rosmalen en Den Bosch veroordeeld tot werkstraffen en gevangenisstraffen.

De familieleden kregen straffen tot 12 maanden opgelegd en meerdere werkstraffen. De Stichting Huisvesting Roma, die door drie familieleden werd bestuurd, is veroordeeld tot een geldboete van 20.000 euro. De familieleden zijn veroordeeld voor witwassen, valsheid in geschrift en vijf van de verdachten voor uitkeringsfraude. Eén verdachte is ook veroordeeld voor diefstal van geld. Naast de straffen heeft de rechtbank ook vier woningen verbeurd verklaard (afgepakt).

Een melding van de bank was aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek tegen de familieleden. De bank constateerde een groot aantal stortingen van grote contante bedragen in een korte periode op de rekening van de Stichting. Uit het onderzoek bleek dat de familie de afgelopen jaren veel panden had gekocht, terwijl men geen inkomen uit werk had of een uitkering.

Volgens de verdachten hebben zij de woningen kunnen financieren met geleend geld middels inzamelingen onder Roma. Over de leningen hoefden zij naar eigen zeggen geen rente betalen en hoefden deze ook niet af te lossen, tenzij het pand verkocht werd, zonder dat met de opbrengst een nieuw pand werd gekocht. Dit werd onderbouwd met overeenkomsten die zowel volgens de rechtbank Oost-Brabant als het hof vals zijn.