Vijf jaar cel opgelegd door rechtbank Limburg aan vader voor misbruiken tweelingdochters

De rechtbank Limburg heeft een 41-jarige man uit Swalmen veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het misbruiken van zijn tweelingdochters.

Op een middag in juli 2018 vertelde één van de dochters van (toen) elf jaar aan haar moeder dat haar vader haar kort daarvoor zou hebben verkracht. Ook vertelde zij dat zij later op die bewuste dag, samen met haar tweelingzusje, bepaalde handelingen bij hem moest verrichten. De verdachte ontkent dat hij zijn dochters heeft misbruikt. Namens hem is naar voren gebracht dat de verklaringen van de meisjes onbetrouwbaar zijn en niet bruikbaar als bewijs. Mogelijk gaat het om een wraakactie van hun moeder volgens de vader uit Swalmen.

Beide kinderen zijn door de politie verschillende keren verhoord in een zogenaamde kindvriendelijke verhoorstudio. Volgens de rechtbank zijn de verklaringen van beide zusje gedetailleerd, consistent en specifiek over de handelingen. De rechtbank komt uiteindelijk tot de conclusie dat de verklaringen betrouwbaar zijn en daarmee bruikbaar als bewijs. Omdat de verklaringen van de zusjes elkaar over en weer ondersteunen en er ook genoeg steunbewijs is, acht de rechtbank bewezen dat de verdachte zijn dochters heeft misbruikt. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat sprake zou zijn van een verzonnen verhaal of een wraakpoging op de vader door de moeder van de kinderen.

De rechtbank stelt vast dat de verdachte op 23 juni 2018 beide dochters heeft misbruikt. Bij één van de meisjes vond het misbruik echter al langer plaats, namelijk vanaf haar achtste jaar. De man moet nu vijf jaar de gevangenis in voor het misbruik. Verder moet de verdachte aan zijn dochters een schadevergoeding betalen.