Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

FIOD neemt 200.000 euro in beslag na huiszoeking bij vrouw in Druten

De FIOD heeft in een onderzoek naar zwart geld 200.000 euro in beslag genomen bij een huiszoeking bij een vrouw uit het Gelderse Druten.

De 58-jarige vrouw heeft volgens de opsporingsdienst van de Belastingdienst opzettelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend. Bij een doorzoeking vanochtend hebben rechercheurs van de FIOD beslag gelegd op geld en administratie, zowel fysiek als digitaal.

De vrouw kwam in beeld nadat de belastingdienst een verzoek had gedaan bij de Zwitserse overheid om informatie over Nederlanders die geld op banken hadden staan. Een bepaalde bank verstrekte de gegevens en daaruit bleek dat de verdachte vrouw uit Druten haar zwart geld had verzwegen.

In Nederland betaalt iedereen belasting over zijn of haar vermogen, of het nu hier of in het buitenland op een rekening staat. Mensen zijn verplicht om informatie hierover te geven aan de Belastingdienst. Veruit de meeste belastingplichten doen dit. Zij geven hun vermogen correct op en leveren zo gezamenlijk een bijdrage aan de schatkist. Een kleine groep doet dit niet of niet volledig en daardoor loopt de overheid jaarlijks inkomsten mis die bestemd zijn voor maatschappelijke voorzieningen.

Zwartsparen ondermijnt het belastingsysteem. Daarnaast bestaat het risico dat zo crimineel geld buiten het zicht van de autoriteiten blijft. De Belastingdienst ziet er daarom op toe dat iedereen zijn inkomen en vermogen aangeeft. Aldus de Belastingdienst.