Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

FIOD wil samenwerking met Dubai in jacht op crimineel vermogen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) wil beter gaan samenwerken met financiële centra als Dubai, Singapore en Hongkong in de jacht op crimineel vermogen.

De Nederlandse autoriteiten zouden met Dubai onderhandelen over een mogelijk verdrag omtrent de uitwisseling van justitiële gegevens. De FIOD doet dit omdat er regelmatig witwasconstructies voorbijkomen waarin Dubai, Singapore en Hongkong in voorkomen.

‘Het zijn financiële centra waar veel geld door stroomt. We zien dat daar ook crimineel geld wordt witgewassen’, meldt FIOD-directeur Hans van der Vlist in het AD. ‘Dubai, Singapore en Hong Kong staan niet voor niets op ons lijstje.’

Het verdrag moet ervoor gaan zorgen dat bankgegevens van verdachten makkelijker in te zien zijn. Ook moet het helpen om informatie te winnen over bedrijven en personen die in de stad zijn gevestigd. Recent werd de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., getraceerd en aangehouden in Dubai. In de regio zouden zich meer zware criminelen en voortvluchtigen bevinden.