ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Topcrimineel Ridouan T. is nooit in Iran geweest en zat altijd ondergedoken in Dubai

Topcrimineel Ridouan T. is nooit in Iran geweest en verbleef al sinds 2016 in Dubai. Dat meldt zijn advocaat.

In media is in de afgelopen maanden kennelijk ten onrechte en nota bene met een beroep op bronnen binnen justitie gesteld, dat cliënt onder bescherming van de autoriteiten in Iran zou hebben verbleven en dat hij op een Iraans “glamour/ party”eiland zou verblijven, waarbij allerlei aanvullende details rond contacten met Iran door sommige media werden gepubliceerd. Zoals echter ook uit onderzoeksbevindingen na cliënts arrestatie blijkt, heeft cliënt sinds 25 december 2016 ononderbroken in Dubai verbleven en is geen sprake geweest van ooit verblijf in Iran. Geconcludeerd moet dan ook worden, dat deze in media gepropageerde Iranconnectie zonder meer misleidende informatie over cliënt ook voor Dubai/VAE moet zijn geweest. Aldus Inez Weski in het persbericht.

Eerder waren er berichten dat T. mogelijk op party-eiland Kish zou zitten en regelmatig tussen het eiland en Dubai zou pendelen. Dit zouden zelfs bronnen rond het onderzoek hebben bevestigd. Dit soort berichten blijken nu niet te kloppen. Volgens Weski zat haar cliënt vanaf 2016 in Dubai en is daar niet weggeweest.

Het onderzoek rond Ridouan T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Het onderzoek en zoektocht naar de vermeende rechterhand van T., Saïd R., wordt voortgezet door politie en justitie.

T. en zijn medeverdachte Saïd R. worden verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Of en zo ja wanneer dit ook al gaan gebeuren is niet bekend.