De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Fors lagere straffen voor Nederlandse plofkrakers in Audi RS4 die schoten op agenten in België met een AK-47

In hoger beroep zijn vier Nederlanders veroordeeld tot een veel lagere celstraf door een Belgische rechtbank voor het schieten met een kalasjnikov op de politie. De mannen hadden even daarvoor een geldautomaat opgeblazen en waren gevlucht in een Audi RS4.

De rechtbank in Turnhout legde vorig jaar aan drie van hen twintig jaar cel op voor poging tot moord op de agenten. Volgens het hof in Antwerpen is niet bewezen dat er gericht geschoten werd op de politie en zodoende is er geen sprake van poging tot moord. Het hof heeft de verdachten tien jaar cel opgelegd.

De verdachten pleegden in de nacht van 23 februari 2015 een plofkraak in Breda en sloegen op de vlucht. De plofkrakers werden achtervolgd door de Nederlandse politie en vluchten richting België. Tijdens de achtervolging kregen de Nederlandse dienders assistentie van Belgische agenten.

Bij Antwerpen werd vanuit de Audi RS4 het vuur geopend op de achtervolgende agenten. Toen het drietal bij Turnhout over een spijkermat reed en de banden lek raakten werd opnieuw het vuur geopend met een kalasjnikov. Niemand raakte daarbij gewond. De mannen vluchten een bos in en werden na een zoektocht opgepakt.