Franse rapper onder vuur in Marokko om beledigende teksten Marokkaanse vrouwen

Franse rapper onder vuur in Marokko vanwege beledigende teksten over Marokkaanse vrouwen.

Marokkaanse advocaten hebben een klacht ingediend tegen de Franse rapper wegens “laster en belediging van Marokkaanse vrouwen”. De Club van Advocaten van Marokko heeft aangegeven dat de aanwezigheid van de zanger op Marokkaans grondgebied “in de huidige omstandigheden een verstoring van de openbare orde kan opleveren.” Het zou volgens bronnen gaan om rapper Booba.

Booba, wiens echte naam Elie Yaffa is, wordt op sociale media beschuldigd van het maken van misogyne opmerkingen in verschillende van zijn nummers. In één nummer rapt hij: “Ik ga alleen naar de shishabar voor de Arabieren”, en in een ander nummer zingt hij “de kleine Marokkaanse die Berlusconi n*”. Deze teksten zijn bij veel Marokkanen in het verkeerde keelgat geschoten en hebben geleid tot een campagne om het concert van Booba op 21 juni in Casablanca te boycotten.

De Club van Advocaten van Marokko heeft besloten om een klacht in te dienen na het ontvangen van honderden brieven en berichten waarin hen werd gevraagd om actie te ondernemen. Na bestudering van de inhoud concludeerde de Club dat de opmerkingen van Booba in verschillende van zijn liedjes een belediging vormen voor de gevoelens en waardigheid van Maghrebijnse vrouwen in het algemeen.

Booba is niet onbekend met controverse. In 2018 was hij betrokken bij een gevecht met een andere Franse rapper, Kaaris, op de luchthaven van Orly. Dit leidde tot hun arrestatie en veroordeling tot voorwaardelijke gevangenisstraffen.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de klacht tegen Booba. Het onderstreept echter wel de groeiende gevoeligheid voor gender- en etnische kwesties in Marokko, vooral in het licht van de #MeToo-beweging en de toegenomen discussie over racisme en discriminatie.