© Pexels

145 dagen cel voor vrouw uit Ede na planmatige voorbereiding moord ex

Een vrouw moet 145 dagen de cel in voor het voorbereiden van een moord op haar ex.

De 38-jarige vrouw uit Ede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 445 dagen, waarvan 300 dagen voorwaardelijk, wegens voorbereiding van moord op haar ex-man en bedreiging van hem. De vrouw had op 19 oktober 2022 meerdere WhatsApp-berichten naar haar buurvrouw gestuurd waarin ze schreef dat ze haar ex-man moest vermoorden en dat ze naar hem toe zou gaan. De buurvrouw schakelde de politie in en de vrouw werd bij de bushalte aangetroffen met een groot keukenmes bij zich. Volgens de rechtbank was er sprake van planmatige voorbereiding van moord en bedreiging.

De vrouw was tijdens het incident sterk verminderd toerekeningsvatbaar, zo oordeelde de rechtbank. Ze leed aan meerdere stoornissen, waardoor het verband tussen haar stoornissen en haar handelingen niet met zekerheid kon worden gelegd. De psycholoog had dit eerder al vastgesteld. De vrouw kan haar klinische behandeling voortzetten en wordt opgenomen in een zorginstelling en begeleid wonen. Daarnaast moet ze zich in een proeftijd van 3 jaar aan bijzondere voorwaarden houden.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 745 dagen geëist, waarvan 600 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar en bijzondere voorwaarden. De rechtbank komt tot een lager voorwaardelijk strafdeel vanwege de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de vrouw. Het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf had de vrouw al uitgezeten tijdens haar voorarrest. De vrouw zelf gaf tijdens de zitting aan dat ze graag behandeling en begeleiding wil en dat ze erg geschrokken was van het incident.