Fraudeur die Ferrari, Lamborghini en Bentley kocht met miljoenen coronasteun riskeert 302 jaar cel

In de Verenigde Staten is een fraudeur aangehouden die met miljoenen aan coronasteun een Ferrari, Lamborghini en Bentley kocht.

De 38-jarige Mustafa Qadiri heeft meer dan vijf miljoen dollar coronasteun gekregen van de overheid. Na onderzoek bleek dat dit onterecht was en de autoriteiten hebben maatregelen genomen. De man uit Californië is aangeklaagd wegens fraude met leningen voor bedrijven met financiële problemen als gevolg van de coronapandemie. Onder bepaalde voorwaarden hoeven die PPP-leningen (Paycheck Protection Program) niet terugbetaald worden, mocht alles naar behoren zijn en er geen sprake is van fraude.

Qadiri wist vanaf mei 2020 voor niet-bestaande bedrijven leningen aan te vragen. Uiteindelijk kreeg hij het voor elkaar om ruim vijf miljoen dollar los te krijgen van de overheid. De verdachte maakte daarvoor gebruik van vervalste bankdocumenten en  belastingaangiften en valse informatie over zogenaamde werknemers. Hij gebruikte verder een katvanger maar kwam alsnog in beeld bij de autoriteiten en is nu aangehouden.

De politie heeft meerdere luxewagens in beslag genomen die gekocht zouden zijn met de onterecht verkregen leningen. Het gaat om een Ferrari 458 Italia uit 2011, een Lamborghini Aventador S en een Bentley Continental GP Coupé. Een deel van het geld ging op aan luxevakanties.

De man is voorlopig op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn rechtszaak. De fraudeur riskeert maar liefst maximaal 302 jaar gevangenisstraf. De rechtszaak gaat op 29 juni van start. In de Verenigde Staten zijn veel gevallen van soortgelijke fraudes die nu aangepakt worden bij controles van de overheid.