Fred Ros dient weer verzoek tot vrijlating

Een van de verdachten in het liquidatieproces Passage, Fred Ros, heeft opnieuw geprobeerd om een einde te maken aan zijn bijzonder lange voorarrest. Zijn advocaat Peter Plasman pleitte via een kort geding bij het gerechtshof voor de vrijlating van zijn cliënt, die nu al 6,5 jaar in voorarrest zit.

Het is niet de eerste keer dat Ros heeft geprobeerd om vrij te komen want in mei van dit jaar heeft hij het ook geprobeerd maar zonder succes. Dat verzoek is toen door de rechtbank afgewezen. Volgens de kortgedingrechter is het voorarrest wél bijzonder lang, maar niet onrechtmatig.

Daar is Fred’s advocaat Peter Plasman het niet mee eens hij vindt een voorarrest van ruim 6,5 jaar onbestaanbaar lang. ‘Er zit geen einde aan. Dat kan niet in een rechtstaat’ zei hij tegen AT5.

Tegen Fred Ros is in mei een levenslange gevangenisstraf geëist. Hij wordt onder meer verdacht van het organiseren/regelen van de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Van der Bijl werd in april 2006 doodgeschoten in zijn kroeg. Drie maanden later werd Fred Ros aangehouden, sindsdien zit hij achter slot en grendel.

Heel lang hoeft hij overigens niet meer te wachten want donderdag is bekend gemaakt dat op 29 januari er een uitspraak zal zijn in het liquidatieproces. Dan hoort Ros of hij levenslang achter de tralies verdwijnt of dat zijn voorarrest eindelijk wordt opgeheven.