Fred Ros nieuwe kroongetuige Passageproces

In het Passageproces heeft het Openbaar Ministerie (OM) een nieuwe kroongetuige. Bronnen melden dat het om Fred Ros gaat. Hij werd in januari veroordeeld tot 30 jaar cel voor zijn rol in de reeks liquidaties.

In ruil voor halvering van de strafeis zouden met Ros afspraken zijn gemaakt over het afleggen van verklaringen over medeverdachten. Volgens bronnen van de NOS zou hij twee verdachten, Dino S. en Ali A., hebben genoemd als opdrachtgevers voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman in 2006. Ook zou hij volgens Crimesite belastende verklaringen hebben afgelegd over Willem Holleeder.

Het Openbaar Ministerie meldt dat Ros verklaard heeft over de rol van mogelijke opdrachtgevers en andere feiten en personen dan die nu in hoger beroep terecht staan. In het Passageproces kregen drie van de elf verdachten levenslang vanwege hun rol bij de liquidaties. De overige verdachten kregen straffen opgelegd tot 30 jaar. De nieuwe kroongetuige kreeg 30 jaar celstraf voor zijn rol. Twee verdachten werden vrijgesproken.