© Pexels

Gedetineerde die 15 jaar onschuldig vastzat krijgt 7,5 miljoen als compensatie

Een gedetineerde die 15 jaar onschuldig vastzat krijgt hiervoor 7,5 miljoen als compensatie.

De 46-jarige Floyd Bledsoe uit Kansas zal een compensatie van 7,5 miljoen dollar ontvangen van het district Jefferson, waar hij 15 jaar onterecht gevangen zat. Bledsoe werd in 2000 veroordeeld voor de verkrachting en moord op de 14-jarige Camilla Arfmann. In 2015 werd echter uit dna-onderzoek duidelijk dat zijn broer Tom Bledsoe de werkelijke dader was.

Het district Jefferson zal beginnen met een eerste betaling van 1,5 miljoen dollar aan Bledsoe, gevolgd door een betaling van het resterende bedrag over de komende tien jaar. Dit zal een grote kostenpost zijn voor het district, dat een totale begroting van ongeveer 20 miljoen dollar heeft.

De zaak begon in 1999, toen Camilla Arfmann werd vermoord. Tom Bledsoe bekende de moord en leidde de autoriteiten naar de plek waar hij het lichaam had achtergelaten. Maar nadat hij was gearresteerd, beschuldigde hij zijn broer Floyd van de moord. In 2016 spande Floyd Bledsoe een rechtszaak aan tegen de autoriteiten, waarin hij beweerde dat zijn broer door hen was overgehaald om zijn bekentenis in te trekken en Floyd als schuldige aan te wijzen. Ook beweerde hij dat bewijs van Tom’s schuld was verborgen gehouden.

In 2015 pleegde Tom Bledsoe zelfmoord, nadat dna-bewijs had aangetoond dat zijn sporen op de plaats delict waren aangetroffen. Hij liet een briefje achter waarin hij opnieuw bekende de moord te hebben gepleegd en schreef dat hij opgedragen was om te zwijgen. Door wie hij werd gedwongen om te zwijgen, is onbekend.

De compensatie voor Floyd Bledsoe is een stap in de goede richting om de onrechtvaardigheid die hij heeft geleden te compenseren, maar het kan zijn verloren jaren niet terugbrengen.